Fødsel og dåb

Dåb

 

Hvem kan blive døbt?

Alle, der ikke er døbt i forvejen, kan blive døbt i Den Danske Folkekirke. Ofte døbes børn inden de fylder 6 måneder, men det er også muligt at blive døbt som ung og voksen. Der vil finde en samtale med en præst sted forud for dåben. Man skal være døbt for at blive medlem af Den Danske Folkekirke.

Fødsel

Normalt foretager jordemoderen anmeldelsen af fødslen. En ugift mor, der er myndig, vil efter fødslen modtage et brev fra bopælssognet om mulighederne for at få faderskab registreret.

Jordemoderen anmelder barnets fødsel. Hvis der ikke har medvirket en jordmoder ved fødslen, skal forældrene selv anmelde fødslen til kordegnen på kirkekontoret senest 14 dage efter fødslen. Hvis I er gift, bliver faderskabet automatisk registreret.

Faderskab

Ugifte forældre skal registrere faderskabet på borger.dk senest 14 dage efter barnets fødsel. Erklæringen giver fælles forældremyndighed.

Omsorgs-og ansvarserklæringen skal afgives digitalt på borger.dk, såfremt begge forældre har Nem-ID.
Er dette ikke muligt kan blanketten hentes til udskrivning på borger.dk og den skal afleveres til kirkekontoret.

Dåb

Kontakt Kirkekontoret med henblik på at aftale en dato for dåben. Herefter kontaktes den præst, som skal forestå dåben. Ved samtalen vil præsten gennemgå de praktiske detaljer, samt tale om dåbens betydning. Der er mulighed for dåb i Sct. Peders Kirke alle søndage kl. 10.00, med undtagelse af første søndag i måneden. Der er dåbsgudstjeneste første lørdag i måneden kl. 10.00. Man kan desuden blive døbt på flere af helligdagene. Det er også muligt at blive døbt i Helligåndskirken, når der er gudstjeneste.

Eksempler på orgelmusik, man kan vælge til dåben i Sct. Peders Kirke.
Du kan downloade lydfilerne ved at klikke på linket. Organist: Bibi Nagashima Toft
Bach: Jesus bleibet meine Freude
Couperin: Jubilate
Den signede dag
Gabrieli: Canzon Terza
I Østen stiger solen op
Sov sødt barnlille
The Lourdes Hymn
Tournemire: Postlude Choral

Navngivning

Navngivning kan finde sted ved dåb, hvis barnet døbes inden det fylder 6 måneder. Navngivning uden dåb foretages online på borger.dk inden barnet er fyldt 6 måneder. De godkendte fornavne findes på Ankestyrelsens hjemmeside: www.ast.dk.

Hvis man ikke har Nem-Id kan formularer vedrørende fødsel, navngivning, Omsorgs – og Ansvarserklæring, navneændring og anmeldelse om dødsfald udskrives fra: www.borger.dk